Múzeum patrí deťom – Deň detí v SPM

V rámci Medzinárodného dňa detí sa v Slovenskom poľnohospodárskom múzeu v Nitre dňa 1. 6. 2012 (piatok) uskutočnilo podujatie „Múzeum patrí deťom“. V čase od 9.00 do 16.00 hod. bol pre deti pripravený nasledovný program:

  •  V konzume bola sprístupnená nová výstava hračiek „Hračky našich starých rodičov“, ktorá potrvá do polovice augusta 2012. Na výstave je prezentovaných viac ako 100 exponátov, ktoré múzeum získalo darom. Najstaršie hračky sú zo 40. rokov, najstaršie zo 70. a 80. rokov. K najzaujímavejším patrí: kolekcia modelov poľnohospodárskych strojov, ktoré pre svojho syna zhotovil p. Blaško; model obchodu, ktorý zhotovil majster z Horehronia p. Peško v r. 1942; nemecká kniha – Strihy šiat pre bábiky, bábkové divadielko s rôznymi kulisami, plyšové hračky, bábiky s kočíkmi, skladačky, spoločenské hry a diaprojektor s filmami.  V konzume prebiehala tvorivá dielňa, kde mohli návštevníci vidieť, ako sa vyrábajú moderné hračky a dekorácie.
  • Deti sa v múzeu odviezli na Nitrianskej poľnej železnici, kde premával parný rušeň U 36.001 „CP“ v smere stanica Skanzen – stanica Brána; a na detskom elektrickom vláčiku. Medzi expozíciami sa návštevníci prepravovali traktorbusom.
  • V múzeu boli sprístupnené expozície: ľudová škola, mlyny Cakov a Franková, lietadlá a motorky, hospodársky dvor.
  • Pre deti boli pripravené zaujímavé súťaže (preťahovanie lanom, skákanie vo vreci), zabaviť sa mohli aj na preliezkách, hojdačkách, kolotoči a osviežiť pri ochutnávke čaju.

Podujatia sa zúčastnilo 436 návštevníkov.

Odporúčané články